Słodka niespodzianka
- Szczegóły
- Opublikowano: 15.04.2015
- Odsłony: 893
14 kwietnia 2015r., dwa dni po obchodach Dnia Czekolady, uczniowie klasy Ic wraz z wychowawcą, Ewą Katarzyniak, przygotowali dla społeczności uczniowskiej słodką niespodziankę.
Pomysłodawcy podzielili się na 8 grup, zadaniem których było nie tylko zaprezentowanie walorów słodkiej przyjemności, ale również zaproszenie do degustacji czekolady w różnych odsłonach. W trakcie krótkiej prezentacji dotyczącej czekolady, uczniowie dowiedzieli się, że czekoladę definiuje się jako wyrób cukierniczy sporządzany z miazgi kakaowej, tłuszczu kakaowego (masło kakaowe), środka słodzącego i innych dodatków. Ponoć owym specjalnym napojem czekoladowym rozkoszowali się już Majowie i Aztekowie, jednak do Europy ziarna kakaowca przywiózł dopiero w XV wieku Krzysztof Kolumb z jednej ze swoich wypraw. Pierwsza czekolada w tabliczkach powstała w 1839 r. w Niemczech, wyprodukowana została przez firmę Jordan & Timaeus z kakao, cukru i koziego mleka. W niektórych krajach, np. w Meksyku, powszechniejsza jestczekolada w postaci napoju na wodzie, mleku lub innym płynie. Rzadziej spotyka się czekoladę sproszkowaną lub w granulkach. Co więcej, oprócz tego, że jest pyszna, czekolada spożywana w umiarkowanych ilość może również mieć pozytywny wpływ na zdrowie. Badania wskazują, że substancje zawarte w czekoladzie pozytywnie wpływają na układ krążenia i pracę mózgu. Nie można oczywiście zapominać o wyraźniej poprawie nastroju, co doceniają zwłaszcza kobiety. Zatem nie powinno dziwić, że na całym świecie ludzie wydają na ten smakołyk łącznie ponad 7 miliardów dolarów rocznie.
Uczniowie klasy Ic wraz z wychowawcą
dziękują swoim rodzicom z pomoc w realizacji projektu.