logo bipma

Słodka niespodzianka

1504-020614 kwietnia 2015r., dwa dni po obchodach Dnia Czekolady, uczniowie klasy Ic wraz z wychowawcą, Ewą Katarzyniak, przygotowali dla społeczności uczniowskiej słodką niespodziankę.

Pomysłodawcy podzielili się na 8 grup, zadaniem których było nie tylko zaprezentowanie walorów słodkiej przyjemności, ale również zaproszenie do degustacji czekolady w różnych odsłonach. W trakcie krótkiej prezentacji dotyczącej czekolady, uczniowie dowiedzieli się, że czekoladę definiuje się jako wyrób cukierniczy sporządzany z miazgi kakaowej, tłuszczu kakaowego (masło kakaowe), środka słodzącego i innych dodatków. Ponoć owym specjalnym napojem czekoladowym rozkoszowali się już Majowie i Aztekowie, jednak do Europy  ziarna kakaowca przywiózł dopiero w XV wieku Krzysztof Kolumb  z jednej ze swoich wypraw. Pierwsza czekolada w tabliczkach powstała w 1839 r. w Niemczech, wyprodukowana została przez firmę Jordan & Timaeus z kakao, cukru i koziego mleka. W niektórych krajach, np. w Meksyku, powszechniejsza jestczekolada w postaci napoju na wodzie, mleku lub innym płynie. Rzadziej spotyka się czekoladę sproszkowaną lub w granulkach. Co więcej, oprócz tego, że jest pyszna, czekolada spożywana w umiarkowanych ilość może również mieć pozytywny wpływ na zdrowie. Badania wskazują, że substancje zawarte w czekoladzie pozytywnie wpływają na układ krążenia i pracę mózgu. Nie można oczywiście zapominać o wyraźniej poprawie nastroju, co doceniają zwłaszcza kobiety. Zatem nie powinno dziwić, że na całym świecie ludzie wydają na ten smakołyk łącznie ponad 7 miliardów dolarów rocznie.

 

Uczniowie klasy Ic wraz z wychowawcą
dziękują swoim rodzicom z pomoc w realizacji projektu.

 

1504-0205 1504-0208 1504-0209

 

 

 

Nasza galeria

Copyright © 2013 Zespół Szkół Nr 2 w Godzieszach Wielkich 
Kopiowanie, przedruk i umieszczanie na innych stronach w Internecie w części lub całości artykułów i zdjęć
tylko za pisemną zgodą administratora strony, autorów i twórców fotografii.

 icon-top-strony