logo bipma

Sprawozdanie z działalności w I okresie roku szkolnego 2014/2015

Rok szkolny rozpoczęliśmy promowaniem idei wolontariatu wśród uczniów klas I. Dziś nasza grupa liczy około 70 osób.
Co robiliśmy od września do grudnia w roku szkolnym 2014/2015 w semestrze I

• Regularnie odwiedzamy małe dzieci w  Przedszkolu w Godzieszach Wielkich: czytamy bajki, prowadzimy gry i zabawy.
  • W Szkole Podstawowej pomagamy naszym młodszym kolegom i koleżankom odrabiać lekcje.
  • Prowadzimy zbiórkę makulatury na studnie w Sudanie.
  • Nakrętki plastikowe zbieramy na wózek inwalidzki dla chłopca podopiecznego fundacji „Serce dla Serca” z którą współpracujemy już kilka lat.
  • Wzorem lat ubiegłych zbieramy żywność dla zwierząt znajdujących się pod opieką schroniska w Kaliszu. Żywność i budy dla kotów  zostaną przekazane w styczniu.
  • Od wielu już lat, przed Świętami Bożego Narodzenia, ludziom  samotnym składamy życzenia: Własnoręcznie wykonane kartki świąteczne przekazaliśmy już Gminnemu Ośrodkowi Pomocy Społecznej w Godzieszach, a w najbliższych dniach przekażemy je również mieszkańcom Domu Kombatanta w Kaliszu, który od wielu już lat w czasie ferii zimowych odwiedzamy. W pracy nad kartkami świątecznymi wspierali nas rodzice jednej klasy I.
  • Włączyliśmy się też w zbiórkę używanego obuwia, organizowaną przez Caritas Diecezji Kaliskiej.
  • W okolicy Uroczystości Wszystkich Świętych sprzątaliśmy opuszczone groby na pobliskim cmentarzu. Dziękujemy wszystkim klasom za włączenie się do tej akcji i zakupienie zniczy, które mogliśmy zapalić na tych grobach.
  • Wraz z samorządem Uczniowskim realizowaliśmy: projekt Klubu Gaja „Drzewo Wolności”, akcję Góra Grosza. Teraz przygotowujemy się wspólnie do Finału Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy.
  • Co roku wspieramy Święto Pieśni. Nasi wolontariusze opiekują się grupami przyjeżdżającymi tego dnia do naszej szkoły.
  • Zorganizowana była również Mikołajkowa akcja „paczka”, wszystko to co udało nam się zebrać przekazaliśmy dzieciom z kaliskiego Domu Dziecka.

Na zakończenie dodamy jeszcze że nasza grupa znalazła się w szkole odkrywców talentów i została wyróżniona przez Akademię Nauki i Fabryki Talentów - podjęte przez nas działania zostały opublikowane na stronie internetowej organizacji. Dziękujemy wam wszystkim, że chcecie włączać się w prowadzone przez nas działania. Dziękujemy Pani Dyrektor za wsparcie, Samorządowi Uczniowskiemu i opiekunowi Pani Agnieszce Sitko za wieloletnią współpracę.

Paulina, Julia, Karolina.

Nasza galeria